Przygotuj prawdziwą włoską babkę w domowym zaciszu w kilku prostych krokach – Nie jest trudna, a efekt zadowoli wszystkich smakoszy bab.

Szukasz przepisu na oryginalną Włoska babkę? To świetne miejsce! Bez wątpliwości będzie to najsmaczniejsza babka.

Panettone to wyjątkowe ciasto z okolic Mediolanu, jest to rodzaj drożdżowej babki. Przygotowuje się ją we Włoszech, tradycyjnie w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale nie martw się! Możesz upiec ją nie tylko na święta. Będzie ona świetnym dodatkiem także do codziennej herbaty czy kawy w rodzinnym gronie.

Oryginalny skład tego ciasta jest nieskomplikowany, ale może się różnić w stosunku do składników jakie dodany oraz własnych smaków. Włoską Babkę można podawać z dodatkiem egzotycznych owoców, czekolady czy orzechów.

Składniki:

  • 1/2 szklanka wody
  • 1,5 łyżeczka soli
  • Skórka z jednej średniej cytryny
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 100g orzechów
  • 100g kandyzowanych owoców
  • 150g rodzynek
  • 180g masła
  • 50g cukru do ciasta +1 łyżka
  • 25 gram drożdży
  • 850g mąki

Sposób przygotowania:

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!