Mój przepis na wszystkie okazje: Ten przepis to mistrzostwo: 400 g mięsa, 2 cukinie, ser, cebula.
Jeśli posiadają państwo cukinię oraz mięso mielone, to zapraszam do skorzystania z przepisu pt ” Mięso mielone faszeruje cukinię”

Do całokształtu składnikowego potrzeba:
- 400 g mięsa mielonego – rodzaj? – wieprzowina, wołowina, indyk, kurczak- wskazane wybrać coś dla siebie.
- 2 większe lub 3 mniejsze cukinie
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ulubiony ser
- sól, pieprz i przyprawy, które się ubóstwia, można się zatrzymać przy pieprzu.
Przystępując do działania, to robi się następujące kroki :
Umyć i obrać cukinię, jeśli jest młoda to zostawić skórkę. Pokroić cukinię w paski, ale nie przecinać do końca, tak z jednej strony 4 cm zostawić końcówkę cukinii, żeby po pokrojeniu paski się trzymały.

Cukinię posolić i odstawić na 15 min. Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Masą mięsną wypełnić cukinię.

Mięso z cukinią przełożyć na blachę. Przykryć folią aluminiową.

Piec 40 min w 180 stopniach. W międzyczasie posypać serem, zapiec bez foli.

Comments are closed.