Jeżeli nie, to zapiszcie ten przepis bo z pewnością mocno Was zaskoczy. Próbowaliście kiedyś połączyć w kotlecie mięso z cukinią

Przepis na pyszne klopsiki, doskonałe dla dzieci (można w nich przemycić dodatkową porcję warzyw) oraz dla osób będących na diecie niskokalorycznej. Dodatek cukinii sprawia, że klopsiki są lżejsze niż te tradycyjne, zawierają mniej tłuszczu i kalorii.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 kg mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • świeży koperek
  • sól
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła

Sposób wykonania:

Umytą i obraną cukinię należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jeśli cukinia jest młoda, można jej nie obierać. Następnie trzeba odcisnąć ją z nadmiaru soku i dodać do mielonego mięsa.

Koperek drobno posiekać i dodać do masy na klopsiki.

Następnie dodajemy jajko i krótko wyrabiamy na jednolitą masę. Dodajemy bułkę tartą, przyprawę do kurczaka oraz solimy do smaku.

Masę trzeba dokładnie wymieszać i odstawić na około 15 minut przed smażeniem, można ją również przygotować wcześniej i odstawić do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia, a z mięsa wyrabiamy okrągłe klopsiki, lekko je spłaszczając, następnie smażymy je z obu stron. Zrumienione klopsiki przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!