Bardzo smaczna i sycąca zupa fasolowa, która jest tak pyszna, że każdy będzie chciał dokładkę. Przepis.

Dzisiaj przygotujemy bardzo smaczną i sycącą zupę fasolową, która jest tak pyszna, że każdy będzie chciał dokładkę. To doskonałe danie na chłodne dni, które rozgrzewa i nasyca. Nawet dzieci, które zwykle nie przepadają za zupami, pokochają tę wersję! Zaczynajmy!

Składniki:

  • 400 g fasoli (namoczonej na noc)
  • 3 litry wody
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę)
  • 1 łyżka mąki zwykłej
  • ½ łyżeczki pieprzu (lub do smaku)
  • 4 ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 50 g ryżu (opłukanego)
  • 1 marchewka (pokrojona w kostkę)
  • 40 ml oleju słonecznikowego
  • Sól (do smaku)
  • Drobno posiekana natka pietruszki (do dekoracji)

Przygotowanie:

Fasolę namocz na noc w zimnej wodzie. Następnie opłucz ją i gotuj w świeżej wodzie do miękkości przez około 50-60 minut. Obierz i pokrój ziemniaki, marchewkę i cebulę w kostkę. Opłucz ryż pod bieżącą wodą. W dużym garnku zagotuj 3 litry wody. Do wrzącej wody dodaj ugotowaną fasolę, ziemniaki, ryż oraz połowę pokrojonej marchewki i cebuli. Gotuj zupę na średnim ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki i ryż będą miękkie.

W międzyczasie, na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Podsmaż drugą połowę marchewki i cebuli na złoty kolor. Dodaj 1 łyżkę mąki i mieszaj przez około 1 minutę, aby mąka się zrumieniła. Dodaj podsmażoną marchewkę z cebulą do zupy. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Gotuj zupę przez kolejne 7 minut, aby smaki dobrze się połączyły. Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, która doda świeżości i aromatu. Podawaj tę pyszną zupę fasolową na gorąco, udekorowaną dodatkową natką pietruszki. Zupa świetnie smakuje sama, ale można ją również podać z kromką chleba na boku.

Smacznego! Mam nadzieję, że ta zupa stanie się ulubionym daniem w Waszym domu. Jest łatwa w przygotowaniu, a jej smak na pewno zachwyci każdego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!