Mięsno-ziołowa zapiekanka z tortillą. Ekspresowe i sycące danie, które smakiem zachwyci każdego.
Zapiekanka jest na prawdę godna polecenia wszystkim ceniącym swój czas i miłośnikom zapiekanek mięsnych. Genialne połączenie smaków z ziołowymi, aromatycznymi dodatkami i pełnymi smaków warzywami, nikogo nie zostawi obojętnym wobec siebie.
Łatwo dostępne, składniki i szybkość wykonania sycącego dania na każdą okazję, zawsze warto mieć w pamięci. Gwarantuję, że gdy raz jej spróbujesz, zostanie z Tobą na zawsze. To smaki, które pozostają w pamięci na dłużej. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
- 
Opakowanie placków tortilli
- 
Mielone mięso wołowe – 800 g
- 
Twardy ser – 400 g
- 
Pomidor – 2 sztuki
- 
Papryka – 2 sztuki
- 
Cebula – 1 sztuka
- 
Oregano – 1 łyżka
- 
Koper – 50 g
- 
Papryka słodka mielona – 1 łyżka
- 
Keczup – 2 łyżki
- 
Olej słonecznikowy – 2 łyżki
- 
Czarny mielony pieprz – do smaku
- 
sól – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie dodaj mięso mielone i smaż jeszcze przez 15 minut. Potem, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory oraz keczup. Smaż, mieszając od czasu do czasu przez kilka minut.
2. Teraz, przykryj mięso pokrywką i na małym ogniu, duś farsz mięsny przez 15 minut.
3. Na koniec dodaj mieloną paprykę, oregano, dopraw solą, pieprzem do smaku i dodaj pokrojone drobno zioła. Wszystko wymieszaj i zdejmij z ognia.
4. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i układaj warstwami zaczynając od placka tortilli, naprzemiennie z farszem mięsnym i serem startym na tarce o grubych oczkach (zostaw trochę do posypania wierzchu zapiekanki). Ostatnia, wierzchnia warstwa niech będzie z farszu mięsnego.
5. Piecz zapiekankę w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 15 minut.
6. Po tym czasie, wyjmij zapiekankę, posyp resztą startego sera i zapiecz jeszcze przez 5 minut.
Zapiekankę podawaj na gorąco, posypaną świeżymi i aromatycznymi ziołami. Smacznego!
Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]
 
			
Comments are closed.