Przygotowanie zaczynu drożdżowego jest bardzo proste. Dodaj go do wyrabianego ciasta, a rezultat będzie niesamowity.

Ten przepis pozwala uzyskać zakwas, który jest idealny do wypieku puszystych bułeczek, ciast i innych wypieków. Dodanie tego składnika może zmienić konsystencję wyrabianego ciasta.

Dzięki temu przepisowi ciasto stanie się miękkie i puszyste. Z gotowego ciasta można uzyskać około 1,5 kg. Całą partię można zużyć od razu lub zamrozić w porcjach. Świeże ciasto jest najlepsze. Jeśli nie planujesz zużyć całości, możesz zrobić połowę.

Składniki:

Zakwas:

  • 10 g drożdży w proszku (30 g, jeśli używasz świeżych).
  • 1 łyżka cukru
  • Ciepła woda: 0,5 szklanki
  • Kilka łyżek stołowych mąki pszennej

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej, przesianej przez sito
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wódki
  • Miękkie masło 200g
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki 2 łyżki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Wymieszaj drożdże w łyżce stołowej cukru, a następnie dodaj 0,5 szklanki ciepłej wody.

Za każdym razem dodawaj po jednej łyżce mąki, aż masa będzie przypominać gęstą śmietanę. Pozostaw zaczyn do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

W misce wymieszaj jajka, cukier i sól. Wmieszaj wyrośnięte drożdże do masy jajecznej. Następnie dodaj wódkę, olej maślany, śmietanę, sól i śmietankę. Wymieszaj wszystko razem trzepaczką. Kontynuuj ubijanie przez kilka sekund. Dobrze wymieszaj ciasto z mąką.

Gdy masa będzie na tyle gęsta, że trudno będzie użyć miksera, możesz zacząć wyrabiać ciasto rękami. Do tego momentu powinna być zużyta połowa mąki zawartej w składnikach. Odłóż ciasto na ręcznik, aby odpoczęło przez godzinę. Gdy ciasto będzie nadal wyrabiane, po godzinie dodaj pozostałą mąkę.

Gdy ciasto będzie gotowe do wyrośnięcia, odstaw je na co najmniej godzinę. Do tego czasu ciasto podwoi swoją objętość. Można je wykorzystać do wypieku bułek. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!