Smaczne sałatki pełne witamin – świetna propozycja na wiosnę. Przepisy.

Zdrowe, pełne smaku i składników odżywczych sałatki. Oto nasze propozycje na lekki i bardzo smaczny posiłek w wiosenne dni.

Sałatka z jabłkiem i kukurydzą

Składniki

  • 400 g kapusty
  • 1 duży ogórek
  • 100 g zielonego (kwaśnego) jabłka
  • garść posiekanego koperku
  • kukurydza z puszki
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy do smaku

Przygotowanie 

Pokrój kapustę w dość drobne piórka. Ogórka i jabłko umyj, pokrój w cienkie paski. Jabłko skrop sokiem z cytryny. Pokrojone składniki włóż do miski. Dodaj koperek, kukurydzę. Całość wymieszaj z jogurtem (możesz zastąpić go kwaśną śmietaną), dodaj sól oraz ulubione przyprawy do smaku. Sałatka jest gotowa, możesz odstawić ją na pewien czas do lodówki, aby smaki wszystkich składników się połączyły.

Sałatka z kolendrą i jajkami

Składniki

  • 400 g kapusty
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1-2 gałązki świeżego koperku oraz kolendry
  • 3 łyżeczki śmietany
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Pokrój kapustę w cienkie paski. Posiekaj drobno koperek i kolendrę. Obierz jajka, białka pokrój w małą kostkę, żółtka rozgnieć widelcem. Do żółtek dodaj śmietanę, musztardę, oliwę oraz przyprawy. Na koniec wymieszaj razem dokładnie wszystkie składniki. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!