Przepis na suszoną wieprzowinę – bez chemii i konserwantów. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Coraz z częściej szukamy produktów bez sztucznych dodatków, barwników czy konserwantów.

Okazuje się to dość trudne i właśnie dlatego chcę się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem na smaczną suszoną wieprzowinę.

Wymaga trochę  cierpliwości, jednak walory smakowe i satysfakcja są tego warte! Zachowa długi termin ważności i świeżość, pozwoli zaoszczędzić trochę pieniędzy, bo okazuje się tańszy od sklepowych produktów, ale przede wszystkim WIEMY CO JEMY!

POTRZEBNE:

  • 2 kg. wieprzowiny
  • 500 g. soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 4g. tymianku
  • 4g. rozmarynu
  • 5 liści laurowych

ZACZYNAMY!

Przygotuj mięso. Wytnij tłuszcz. Kawałek wieprzowiny opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz, najlepiej ręcznikiem papierowym.

Zmiel liść laurowy, do tego może się przydać moździerz, najdrobniej jak to możliwe i wymieszaj razem z tymiankiem, rozmarynem oraz pieprzem. Mięso natrzyj z każdej strony.

Zamarynowane mięso zamknij w pojemniku, by smak przeszedł do wewnątrz, z każdej strony obsyp solą i schowaj do lodówki na 2 dni. Co jakiś czas obracając.

Po dwóch dniach wyjmij wieprzowinę, opłucz pod wodą i osusz.

Ponownie natrzyj mięso przyprawami, tym razem bez soli. Szczelnie zawiń w czystą, suchą gazę i schowaj do lodówki lub innego chłodnego miejsca na dwa tygodnie.

Jeżeli zdecydujesz się na suszenie mięsa w lodówce, obracaj je co dwa dni. SMACZNEGO!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!