Według tego przepisu te zrazy powalą wszystkich na kolana. Obłędny smak

Mięso wieprzowe, odpowiednio przygotowane może być genialnym składnikiem pysznego dania, jakim są zrazy.

Istnieje na prawdę sporo przepisów na idealne zrazy, ale ten zdecydowanie został ze mną dłużej i stosuję go już od wielu lat. Dzięki temu nigdy nie muszę zachęcać swoich bliskich do jedzenia.

Pyszne, sycące danie, które rewelacyjnie komponuje się z ziemniakami lub puree ziemniaczanym i surówką ze świeżych warzyw. Do tego może być z powodzeniem podane na niedzielny obiad rodzinny oraz podczas większych uroczystości.

Przygotujesz je szybko, a piekąc wszystkie jednocześnie w piekarniku, oszczędzasz również swój cenny czas spędzony w kuchni. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
  • Wieprzowina 500 g
  • Twardy ser 100–130 g
  • Kiszone ogórki 2-3 sztuki
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny (mielony) do smaku
  • Sok z cytryny 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:

Umyte, oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym mięso, pokrój na cienkie plastry (ok. 1 cm).

Każdy plaster, delikatnie rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą.

Rozbite, dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Przełóż mięso na talerz i odstaw na pół godziny. W tym czasie, ogórki przekrój wzdłuż na 4 części, a ser na wąskie słupki. Na brzegu każdego rozbitego kotleta, ułóż kawałek ogórka i kawałek sera.

Zawiń mięso w ciasny rulon, chowając brzegi do środka, aby ser nie wypłynął. Możesz pomóc sobie, zawiązując wokół nitką lub zabezpieczyć wykałaczkami.

Usmaż zrazy na rozgrzanej patelni z olejem, z każdej strony na złoty kolor. Przełóż usmażone zrazy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem. Na koniec piecz w piekarniku, rozgrzanym do do 180 ° C. przez 15 minut. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!