Wystarczy jeden tani składnik, aby były tak pyszne. Ogórki węgierskie są chrupiące i pachnące.

Zima: Co można zrobić z czymś pikantnym? Tylko ogórki po węgiersku. Są świetną przekąską na zimę. Są obowiązkowym elementem wśród zimowych przetworów.

Takie ogórki są szybkie i łatwe do zrobienia. Oto przepis na wykonanie ogórków węgierskich. Będzie to świetny dodatek do Twoich zimowych przetworów.

Składniki na trzy duże słoiki

  • Ogórki – 1 kg
  • 6 ząbków czosnku
  • Woda – 1 litr
  • goździki – 12 sztuk
  • ziele angielskie – 12 szt.
  • Musztarda w proszku – 3 łyżki
  • ocet winny – 150 ml
  • cukier – 100 g
  • sól – 1 łyżeczka

Jak przygotować.

Ogórki należy umyć, a następnie pokroić na małe kawałki. Słoiki należy wysterylizować. W słoikach umieścić musztardę w proszku, ziele angielskie, czosnek i goździki. Na 1 słoik potrzebne będą 2 ząbki czosnku, 4 goździki i 4 kulki ziela angielskiego. Potrzebujesz również łyżkę stołową musztardy w proszku.

Ogórki wkładamy do słoików. W osobnym rondlu podgrzej wodę. Do garnka dodaj cukier i sól. Następnie dodaj ocet do marynaty. Wymieszaj, a następnie przelej do słoików. Słoiki gotuj w rondlu z wrzącą wodą przez 5 minut.

Gorące słoiki wyjąć z ciepła i odwrócić do góry dnem. Postaw słoiki w miejscu, gdzie będą mogły odpocząć do całkowitego ostygnięcia. Aby utrzymać słoiki w cieple, zawiń je w koce lub ręczniki. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!