Błyskawiczne, biszkoptowe tiramisu bez pieczenia to smakowity deser, który w parę minut wyląduje na stole. Przepis.

Masz niedużo czasu by przygotować efektowny deser? Tiramisu bez pieczenia to rozwiązanie dla Ciebie.

Wydawać by się mogło, że powalające ciasto wymaga dużo czasu i składników. Nic bardziej mylnego. Wypróbuj przepis na tiramisu bez pieczenia podane w miseczkach.

Gdybyś poczęstowała tym deserem rodowitego Włocha, prawdopodobnie krzyknąłby „Mamma Mia, co to jest?” Daleko mu bowiem do tradycyjnego przepisu, w smaku ma z nim wiele wspólnego. Nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale też wygląda efektownie.

Składniki :

  • Mleko skondensowane 200 ml
  • Cytryna 1 sztuka
  • Śmietanka kremówka 200 ml
  • Biszkopty 300 gram
  • Orzechy włoskie 100 gram

Sposób przyrządzenia :

Umieść ciastka w kielichu blendera – zmiksuj. Tak samo postąp w przypadku orzechów. Jeżeli nie posiadasz blendera nie martw się – możesz to zrobić ręcznie. Wystarczy wymienione wyżej składniki umieścić w foliowej torebce i zmiażdżyć je za pomocą wałka.

Schłodzoną śmietanę ubijaj przez kilka minut. Nie przestając miksować dodaj do niej skondensowane mleko i uprzednio wyciśnięty sok z cytryny.

Na dnie miseczki ułożyć biszkopty, posypać je orzechami, a te z kolei przykryć kremem. Czynność powtórzyć.  Kolejność warstw dowolna. Możesz eksperymentować ze składnikami. Ogranicza Cie tylko twoja wyobraźnia.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!