Domowa szynka wieprzowa – babcia zdradziła przepis. Bez zbędnej chemii. Smaczniejsza niż sklepowe wędliny.

Dzisiaj prezentujemy nasz sposób na przygotowanie najsmaczniejszej domowej szynki, która będzie o wiele zdrowsza od tej sklepowej, bo bez konserwantów.

Sprawdź mój sekret zdrowej szynki, którą bez problemy i szybko przygotujesz w domu, a każdy domownik czy gość doceni brak sztucznych aromatów czy niezdrowych dodatków. Jak przygotować taką zdrową, a zarazem soczystą i aromatyczną szynkę?

SKŁADNIKI:

  • 3 kg polędwicy wieprzowej (albo innego mięsa)
  • 1 marchew
  • 3 selery
  • 2 cebule
  • 20 g tymianku
  • 20 g rozmarynu
  • 2 łyżki czarnego pieprzu ziarnistego
  • 3 liście laurowe
  • 1 cytryna
  • 2 pomarańcze
  • 6 łyżek dżemu pomarańczowej
  • 2 łyżki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso wieprzowe przewiąż sznurkiem, a potem połóż je na blaszce do pieczenia. Zalej mięso wrzącą wodą – powinna ona zajmować ok. 1/3 objętości blachy.

Obierz warzywa – seler, marchew i cebulę; tę ostatnią pokrój na 4 części, a seler i marchewkę na mniejsze kawałki. Dodaj warzywa do mięsa, a następnie dorzuć przyprawy – liście laurowe, rozmaryn, tymianek i pieprz ziarnisty.

Kolejny krok to starcie skórki pomarańczy i cytryny na blachę do pieczenia. Wymieszaj sok z cytryny z solą, a potem także dolej go do formy do pieczenia.

Po przykryciu blachy folią włóż ją do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz mięso przez ok. 75 minut.

Po upieczeniu zdejmij folię i zostaw mięso z formie na ok. 30 minut. Potem przełóż je na deskę do krojenia.

Odetnij skórę, a potem natnij mięso w kształcie krzyża. Dopieprz i dosól do smaku, a następnie znowu włóż mięso do piekarnika na ok. 20 minut. Posyp wieprzowinę rozmarynem i posmaruj dżemem pomarańczowym, a potem piecz znowu, tym razem przez ok. 1 godzinę.

Podawaj szynkę po ostudzeniu. Mamy nadzieję, że przepis będzie smakował!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!