Kotlety „Ptasie mleczko” – Super smak: soczyste i delikatne. Babciny sprawdzony przepis

Nie ma chyba na świecie osoby, której pyszny posiłek nie sprawiłby przyjemności.

Jeśli chcesz samodzielnie przygotować danie, które z pewnością skradnie serca Twojej rodziny i znajomych, jesteś w idealnym miejscu!

Poniżej znajdziesz przepis na delikatne i miękkie kotleciki, które nie bez powodu nazywane są „ptasim mleczkiem”. Ich wykonanie nie jest wcale trudne, a składniki są niedrogie i łatwo dostępne.

Składniki potrzebne do przygotowania kotlecików:

  • mielony kurczak – 500 g
  • chleb pszenny – 2-3 kromki
  • cebula – 1 szt.
  • surowe jajka – 2 szt.
  • jajka ugotowane na twardo – 2 szt.
  • koperek lub pietruszka – ok. 15 g
  • mleko – 200 ml
  • mąka – 0,5 szklanki
  • twardy ser – 100 g
  • masło – 20 g
  • sól, pieprz, soda oczyszczona

Sposób przygotowania: 

Kromki pszennego chleba namocz w przygotowanym mleku. Następnie delikatnie wyciśnij chleb, pokrój cebulę w drobną kostkę i dodaj do nasiąkniętych kromek. Dodaj sól oraz pieprz do smaku – ilość według uznania.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie nadzienia. Jajka ugotowane na twardo, twardy ser oraz masło zetrzyj na tarce o cienkich oczkach i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Koperek lub pietruszkę drobno posiekaj i dodaj do utartych wcześniej składników.

Z mięsa mielonego uformuj placuszki, zrób w nich wgłębienia (np. palcem lub łyżeczką) i w środku umieść przygotowane wcześniej nadzienie. Następnie zamknij kotlecik tak, aby farsz nie wydostawał się ze środka.

Przygotowane wcześniej surowe jajka, mleko, mąkę, sodę oraz przyprawy dokładnie wymieszaj, a następnie zanurz w powstałej panierce kotleciki. Kotleciki smaż na rozgrzanym oleju.

Tak przygotowane kotleciki na pewno będą smakowały każdemu, kto chociaż raz ich spróbuje! Mamy nadzieję, że ten przepis pozostanie z Tobą na długi czas!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!