Wyśmienity przepis na szarlotkę, dzięki której Twoje kubki smakowe oszaleją z rozkoszy – niezwykle soczystą i smaczną, pachnącą przy tym piernikiem.

Pyszna szarlotka z kilku składników, które każdy posiada w domu. Wydaje się niemożliwe, a jednak przepis może zaskoczyć Ciebie i bliskich.

Prosta w przygotowaniu i pyszna. Czego chcieć więcej? Szarlotka pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. A czekoladowa polewa idealnie dopełnia całość.

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 120ml mleka
  • 100ml oleju
  • 3 jajka
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 1/4  kostki masła
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Jabłka umyj, osusz i obierz. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Wszystkie suche składniki wymieszaj w dużej misce, tj mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz budyń. Do miski dodaj starte jabłka oraz mokre składniki, majonez, jajka, mleko i olej. Całość dokładnie wymieszaj.

Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia, wlej na nią ciasto. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz w nim ciasto przez 30 minut. Następnie wyciągnij je i pozostaw do wystudzenia. W małym garnuszku rozpuść masło, dodaj śmietanę oraz pokruszoną czekoladę.

Całość mieszaj aż czekolada się rozpuści. Przygotowaną polewą polej ciasto i czekaj aż zastygnie. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!