Dzięki jednemu składnikowi jest tak smaczne, że znika ze stołu w mgnieniu oka. Pieczeń według prababci.

Ta pieczeń jest najlepsza, jaką znam. Prababka zawsze dodawała do niej pokrzywy – młoda wiosna i nadzienie są dzięki niej bardzo smaczne. Jeśli nie znasz tego przepisu, polecam spróbować.

To prawdziwa uczta, której nie można przegapić!

Składniki:

  • 10-12 bułek
  • 8 żółtek
  • 8 białek
  • 1 masło
  • Sól, mielony czarny pieprz
  • kruszony majeranek
  • imbir mielony
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • młoda pokrzywa
  • wędzone mięso
  • smalec do smażenia na patelni

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy wędliny w sposób klasyczny. Gotujemy w wodzie. Następnie kroimy w kostkę. Rosół zostawiamy – później zalewamy nim bułeczki. W osobnej misce wymieszaj masło i żółtka.

Do smaku dodać sól, pieprz, pokruszony majeranek, mielony imbir, gałkę muszkatołową. Na koniec wymieszaj umyte. Dodamy również drobno posiekaną młodą pokrzywę .

Stopniowo dodajemy pokrojone w kostkę bułki. Zalewamy je bulionem, a także kroimy mięso w kostkę. Wszystko miksujemy. Z białek ubić gęstą pianę i lekko wymieszać z masą. Włóż do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia.

Pieczemy na złoty kolor. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!