Pyszna karkówka jakiej jeszcze nie jadłaś. Każdy mnie pyta o ten przepis – znika ze stołu w kilka chwil

W czasach nieustannej pogoni, ogromnym uznaniem cieszy się wykonywanie szybkich obiadów.

Najlepiej jednak, by nie tylko ich funkcją było wypełnienie pustego brzucha, ale również by były przyjemne dla podniebienia. Jednym z takich potraw może być poniższy przepis na przygotowanie karkówki, która może stać się popisowym daniem nie jednej zabieganej gospodyni.

Karkówka w daniu jednogarnkowm – składniki

Aby przygotować naszą karkówkę potrzebujemy:

  • karkówki – 1 kg
  • cebuli – 3 sztuki
  • pieczarek – 0,5 kg
  • sproszkowanej papryki słodkiej
  • soli i pieprzu do smaku
  • oleju do smażenia
  • mąki do obtoczenia

Do przygotowania sosu należy natomiast zaopatrzyć się w:

  • przyprawę maggi lub sos sojowy – 2 łyżki
  • przecier pomidorowy – 3 łyżki
  • ocet – 2 łyżki
  • cukier – 2 łyżki
  • wodę – 8 łyżek

Karkówka w daniu jednogarnkowm – przygotowanie

Mięso należy pokroić w plastry i natrzeć solą, pieprzem oraz papryką. Tak przyprawioną karkówkę przekładamy do osobnego naczynia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 – 3 godziny.

Po upływie tego czasu każdy plaster mięsa przyprószamy mąką, a następnie podsmażamy na patelni. Gdy karkówka będzie już po obu stronach obsmażona, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Warzywa układamy na mięsie.

Z podanych składników sporządzamy sos. Otrzymaną mieszaniną polewamy całość przygotowanego dania, a następnie przykrywamy pokrywą i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Potrawę pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!