Przepyszny, domowy chleb dla początkujących – chrupiąca skórka gwarantowana. Banalnie prosty przepis

Przygotowanie chleba w domu może być proste. Z tego przepisu zawsze wychodzi chrupiący i puszysty.

Do tej pory by zrobić samodzielnie dobry chleb potrzeba było wprawy, a na początku trzeba było mieć szczęście by wyszedł dobry. Jednak z tym przepisem nawet osoby początkujące, w dziedzinie pieczenia mają gwarancje sukcesu.

Chleb jest pyszny, pięknie pachnie i co też ważne na jego wykonanie nie trzeba poświęcać wielu godzin. Ten przepis może stać się Twoim ulubionym.

Zatem do dzieła!

Składniki:

  • 7g suchych drożdży
  • 500g mąki pszennej (lub 2/3 mąki pszennej i 1/3 mąki żytniej)
  • 400g ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • tłuszcz i bułka tarta – do posmarowania formy do pieczenia
  • można dodać ulubione przyprawy/zioła

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem jest przygotowanie zaczynu, do ciepłej wody należy wrzucić drożdże i zaczekać 10 minut.
W innej, dużej misce umieścić wszystkie suche składniki, po czym przelać do nich zaczyn.

Za pomocą łyżki wszystko wymieszać, tak by powstała jedna konsystencja. Miskę z ciastem należy przykryć ścierką, lub ręcznikiem, postawić w ciepłym miejscu i zaczekać jeszcze około pół godziny, w tym czasie ciasto powinno wyrosnąć.

Między czasie keksówkę można posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Wyrośnięte ciasto, przed przełożeniem do formy powinno się jeszcze raz przegnieść. Ponownie położyć ciasto w foremce w ciepłym miejscu, na kilka minut.

Gotowe!

Piekarnik zagrzać do 180st C, włożyć do niego ciasto i piec chlebek przez godzinę. Chleb po upieczeniu kusi zapachem, lecz lepiej poczekać aż ostygnie, zbyt świeży może się rozpadać.

Również dobrze smakuje kolejnego dnia, jest tak samo mięciutki i chrupiący. Można go jeść z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!