Jak przygotować idealne pierogi – wystarczy zamienić jeden składnik. Okazało się, że całe życie źle je robiłam

Lubisz pierogi? Chyba większość osób na to pytanie odpowie twierdząco – zwłaszcza z ulubionym nadzieniem!

Jednak, jeśli chodzi o ich wykonanie, to kojarzy się jako trudne i czasochłonne, a i ciasto nie zawsze wychodzi odpowiednie.

Dzisiaj pokażemy Ci jak zrobić ciasto, które będzie naprawdę dobre i udane, bo bez względu na rodzaj pierogów, delikatne ciasto jest najważniejsze!

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi

Jak wiemy, ciasto pierogowe składa się z mąki, wody i niewielkiej ilości soli. Cały sekret idealnego ciasta tkwi w temperaturze użytej wody!

Zimna woda dodana do mąki nie jest dobrym pomysłem – zdecydowanie lepiej użyć gorącej wody lub mleka.

Przepis na ciasto pierogowe

  • mąka pszenna – 2-2,5 szklanki
  • mleko lub wrząca woda – 1 szklanka
  • sól – do smaku

Jeśli dodajemy wrzątek – przy wyrabianiu na początku bądźmy ostrożni! Niektóre przepisy podają, by dodać również ciut oczyszczonej sody i kilka kropel oleju.

Wypróbuj nasz przepis a zobaczysz, że polubisz lepienie pierogów!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!