10 minut i poznasz tajemniczy skład Twojego własnego chleba – Odkryj przepis już teraz.

Czy masz ochotę na chleb świeży i pachnący? Samodzielne wypieczenie chleba w 10 minut to nie problem. Oto szybki sposób na smaczne pieczywo, które dnia kolejnego również zachwyca.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Mąka (600-700 g, czyli około 5-6 szklanek)
  • Drożdże suche (10 g, czyli 1 łyżeczka)
  • Ciepłe mleko (400 ml)
  • Jajko (1 sztuka)
  • Sól (8 g, czyli 2 płaskie łyżeczki)
  • Cukier (30 g, czyli 2 łyżki stołowe)
  • Olej lub oliwa (4 łyżki)

Jak przygotować:

Do dużej miski wsyp mąkę, sól i cukier.

W oddzielnym naczyniu, rozpuść drożdże w ciepłym mleku.

Dodaj roztwór drożdżowy do miski z suchymi składnikami.

Wlej olej i mieszaj ciasto.

Na stolnicy posypanej mąką, wyłóż ciasto i kontynuuj wyrabianie aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie podziel ciasto na dwie części.

Rozwałkuj jedną część na cienki placek, a drugą uformuj w kształcie walca. Na walec nałóż placek.

Zawiń placek wokół walca, pozostawiając jeden koniec niezawinięty. Nacięcia wykonaj na niezawiniętym fragmencie w formie pasków.

Owiń chleb paskami i przełóż na blachę.

Odstaw chleb do wyrośnięcia na 15-30 minut, przykrywając ściereczką.

Roztrzep jajko. Po wyrośnięciu chleba, posmaruj jego wierzch jajkiem. W piekarniku, piecz chleb przez 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!