Znika ze stołu w kilka chwil: Przepyszny tort orzechowy z kremem – Pyszny i oryginalny deser.

Przygotowałam dziś dla Was przepis na niezwykłe ciasto – idealny, rozpływający się w ustach tort orzechowy, z klasycznym kremem.

Choć jest to dość czasochłonne ciasto na pewno zrobi na gościach duże wrażenie. Ja najczęściej serwuję go na imprezach, podczas Świąt, czy na Sylwestra.

Ciasto jest naprawdę pyszne i zawsze jest absolutnym hitem wśród moich gości. Oto składniki, których potrzebujesz, by wykonać tort orzechowy:

Ciasto:

  • 8 jaj
  • 160g cukru
  • 100g orzechów włoskich (mielonych, bądź drobno tłuczonych)
  • 160g mąki pszennej

Krem:

  • 4 jaja
  • 200g białego cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 50ml mleka
  • 300g masła

Do przygotowania chrupiących orzechów włoskich:

  • 150g cukru białego
  • 150g orzechów włoskich

Syrop do namoczenia ciasta:

  • 200ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • trochę rumu do smaku

Białka ubij razem z cukrem na sztywną pianę. Stale miksując pojedynczo dodaj żółtka, a następnie wymieszaną z orzechami mąkę pszenną.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!