Lekkie i puszyste węgierskie naleśniki – smaczne są nawet bez nadzienia. Raz dwa i gotowe

Naleśniki są wspaniałym daniem – szybkie, proste i pyszne. Zna je każdy z nas, a każda rodzina ma na nie własne przepisy i pomysły.

Na słodko, na słono, zapiekane lub zalane sosem. Możliwości są nieskończone, ale dziś zaproponuję wam mój ulubiony i wyjątkowy wariant – naleśniki węgierskie! Są bajecznie puszyste i lekkie, a ich przygotowanie jest szalenie proste.

Składniki:

  • 250g pszennej mąki,
  • 15g drożdży,
  • 300ml mleka,
  • 2 jajka,
  • cukier według uznania,
  • sól, olej

Przygotowanie:

Rozdrobnione drożdże dodaj do połowy mleka – pamiętaj, aby było ciepłe – wymieszaj.

Żółtka oddziel od białek. Następnie białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do roztworu drożdży dodaj żółtka, a później resztę mleka oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj. Na koniec delikatnie dodaj do masy ubite białka i ostrożnie wymieszaj. Odstaw masę na 15 minut. Porcje ciasta smaż na rozgrzanym oleju około dwóch minut z każdej strony, aż będą rumiane. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!