Cała rodzina oszaleje na punkcie tych klopsików. W pożywnym, pysznym sosie, to obiad idealny. Bez przystawek. Absolutnie. Są tak doskonałe, że nie potrzebują nic więcej.
Zaskocz rodzinę niesamowitym obiadem! Klopsiki i kotlety mielone w aromatycznym sosie, czekają na Ciebie!

Oto co potrzebujesz:
Na klopsiki przygotuj:
- 400 ml wrzącej wody
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 jajko
Na niepowtarzalny sos zgromadź:
- 500 ml wody
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1 duża marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- olej
Dodatkowo, na stół przyda się:
- 100 g ryżu białego lub brązowego
- 200 ml wody
- olej
- sól do smaku
- koperek
Teraz krótka instrukcja krok po kroku, jak zaskoczyć domowników:
Rozgrzewasz patelnię z olejem, sypiesz na nią ryż i delikatnie podsmażasz, uważając, aby go nie spalić.

Kiedy ryż zacznie się rumienić, dodajesz 200 ml wody i gotujesz, aż cała woda wyparuje.

Kapustę pekińską siekasz drobno i umieszczasz w misce, po czym zalewasz 400 ml wrzącej wody i dokładnie mieszasz. Odstawiasz na chwilę.

Cebulę kroisz w drobną kostkę i mieszasz z 500 g mielonego mięsa.

Do mięsa dodajesz kapustę pekińską, odciśniętą z wody, oraz przyprawiasz według uznania i dodajesz 1 łyżeczkę soli.

Wbijasz jajko i dodajesz ugotowany ryż. Mieszasz dokładnie i formujesz klopsiki.

Piekarnik nastawiasz na 190°C i smarujesz blachę olejem.

Każdy klopsik obtaczasz w tartej bułce i układasz na blaszce. Pieczesz około 20 minut.

Marchewkę trzesz na dużych oczkach tarki, a cebulę siekasz drobno.

Na rozgrzanej patelni podsmażasz cebulę do złotego koloru, dodajesz startą marchewkę i smażysz przez 5 minut.

Dodajesz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 500 ml wody i 200 g kwaśnej śmietany. Doprowadzasz do wrzenia i dusisz na wolnym ogniu pod przykryciem.

Comments are closed.