Soczyste i rozpływające się w ustach: Pyszne medaliony wieprzowe w sosie śmietanowym. Oto przepis

Na pewno zakochasz się w tym delikatnym i soczystym mięsie w pysznym sosie śmietanowym według przepisu od mojej koleżanki.

Składniki:

  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • olej roślinny
  • 100 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • 3 liście szałwii
  • 40 g mąki pszennej
  • 100 ml białego wina
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 120 g serka topionego

Przygotowanie:

Zaczynamy od polędwicy wieprzowej. Pokrój na równe kawałki o szerokości dużego noża.

Kawałki mięsa solimy i doprawiamy, wkładamy do miski i polewamy oliwą. Odstawić na 10 minut by mięso przeszło przyprawami. W międzyczasie obierz czosnek i cebulę i drobno posiekaj. Następnie upiecz mięso na gorącej patelni z olejem roślinnym z obu stron.

Następnie wykładamy mięso na miskę i pozwalamy, aby masło rozpłynęło się na patelni, na której smażymy cebulę z czosnkiem. Dodać liście szałwii i oprószyć mąką. Smaż przez kilka minut, cały czas mieszając.

Następnie wlej białe wino, sól, dopraw, wymieszaj. Dodajemy bulion.  Gotuj przez około 3 minuty, cały czas mieszając .

Do sosu dodaj ser, mieszając, pozwalając mu się rozpuścić. Następnie przecedź sos przez sito.

Na koniec polej mięso sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!