Każda gospodyni musi znać ten przepis: Roladka marchewkowa to moje danie popisowe.

Rolada marchewkowa to pyszna propozycja dla osób chcących zaskoczyć swoich gości.

Jeżeli jesteś znudzony/na serwowaniem klasycznych sałatek na domowych przyjęciach warto spróbować czegoś zupełnie nowego. Kto wie, może odnajdziesz zupełnie nowe smaki i rolada marchewkowa będzie Twoim nowym daniem popisowym? Przekonaj się!

Dietetyczna rolada marchewkowa to prawdziwa bomba witaminowa i raj dla smakoszy.

Warto pamiętać, że rolada składa się z dwóch kluczowych elementów: ciasta oraz nadzienia, które można przygotować na setki różnych sposobów. Do tego typu ciasta sprawdzi się zarówno słodkie jak i wytrawne nadzienie. Warto sprawdzić oba i przekonać się, która z propozycji odpowiada nam bardziej.

Składniki niezbędne do wykonania ciasta będącego podstawą rolady:

  • 750g marchwi
  • 5 sztuk jaj
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka kurkumy
  • sól
  • ulubione przyprawy do smaku

Składniki potrzebne do wytrawnego nadzienia

  • 200 g twarogu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek ulubionych ziół np. szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Składniki potrzebne do słodkiego nadzienia

  • 200g twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • rodzynki
  • ekstrakt z wanilii

Przygotowanie rolady:

Przygotowanie rolady warto rozpocząć od starcia marchewek na grubych oczkach tarki. Następnie roztop na patelni masło oraz podsmaż marchew do miękkości. Odstaw marchew do ostygnięcia.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!