Doskonały, gęsty i nikt nie wierzył, że nie jest kupny – Sztuczka do zrobienia majonezu ze zwykłego mleka i bez jajek.

Jak zrobić idealny majonez?

Majonez to smakowity dodatek do kanapek, sałatek czy różnego rodzaju dań. W jaki sposób samodzielnie przygotować majonez jak ze sklepu? Poniżej przedstawiamy prosty przepis na majonez bez jajek, który podbije serce i podniebienie każdego!

Potrzebne składniki:

  • mleko w temperaturze pokojowej – 100 ml,
  • olej w temperaturze pokojowej – 200 ml,
  • musztarda – 1 łyżeczka,
  • sok z cytryny – 2 łyżki,
  • czosnek granulowany – 1/3 łyżeczki,
  • sól – ½ łyżeczki.

Przygotowanie majonezu

Do pojemnika wlewamy olej oraz mleko.

Ubijamy blenderem ręcznym, a następnie dodajemy sól, czosnek, musztardę i sok z cytryny i całość mieszamy.

Po zgęstnieniu masy majonez jest gotowy!

Przygotowany w ten sposób majonez możemy przechowywać w lodówce od pięciu do siedmiu dni. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!