Koniecznie zapisz ten przepis. Jak z dawnych lat. Z tego przepisu lody zawsze wychodzą idealnie.

Lody najlepiej smakują zwłaszcza latem, kiedy panują największe upały. Będą one smaczniejsze szczególnie wtedy, kiedy przygotuje się je samemu w domu.

Dzięki temu są dużo zdrowsze i pozbawione zbędnej chemii. Tym bardziej można je przygotować o każdej porze nawet wtedy, gdy w sklepach jest ich mniejszy wybór.

Ich wykonanie jest niezwykle proste i nikt nie będzie miał problemu z ich wykonaniem. Zdecydowanie obok czekoladowo – śmietankowych lodów nikt nie przejdzie obojętnie!

Składniki:

  • 300 ml mleka skondensowanego,
  • 300 ml słodkiej śmietany,
  • 90 g mlecznej czekolady,
  • drewniane albo plastikowe patyczki,
  • jednorazowe papierowe kubki.

Sposób przygotowania:

Śmietankę przelać do głębokiej miski, najlepiej szklanek i ubić ją za pomocą trzepaczki czy też miksera, aby było szybciej. Potem, kiedy masa nabierze już puszystości dodać do niej mleko skondensowane, ciągle i jednocześnie mieszając.

Lody przez kremówkę i mleko są słodkie. Tak przygotowaną masę przelać do pojemnika. Następnie czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej albo w mikrofalowej kuchence, przez co również będzie znacznie szybciej.

Każdy kubeczek napełnić roztopioną już czekoladą. Należy uważać, żeby delikatnie rozprowadzić płynną czekoladę wzdłuż ścian jak również dna.

Pozostałą czekoladę, która pozostanie, wystarczy wlać znów do miski, a cienką warstwę zostawić na ściankach wykorzystywanych kubeczków. Kiedy wszystkie kubki będą napełnione, włożyć je do zamrażarki na około 10 minut.

Po upływie tego czasu czekolada znajdująca się na ściankach będzie już właściwie zamrożona.

Kubki wypełnić przygotowaną masą lodową. Natomiast każdy patyczek wkładać do pojemnika.

Wszystko razem przełożyć do zamrażarki na około 5 godzin, a najlepiej na całą noc, aby dobrze się zamroziło.

Po upływie tego czasu domowe lody delikatnie wycisnąć z kubeczka. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!