Kremowe buraczki to idealny dodatek do każdego obiadu – Przyrządzisz je jedynie w 30 minut.
Prezentowany przepis to strzał w dziesiątkę dla miłośników buraków.
Jest łatwy w przygotowaniu i sprawdza się doskonale jako dodatek do mięsa lub ryb. Przyrządzone w ten sposób buraki przypadną do gustu każdemu, nawet osobom nie przepadającym za tym zdrowym warzywem. Spróbuj tego dania, a gwarantuje, że zagości na dobre na Twoim stole.
Składniki
- pół kilo buraków ćwikłowych,
- cebula – 200 g,
- ząbek czosnku,
- kwaśna śmietana – 150 g,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie
Buraki obieramy i kroimy w paski. Cebule siekamy na drobne kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i dodajemy do niej buraki. Mieszamy i smażymy około 10 minut. Do smażonych warzyw dodajemy śmietanę, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez prasę czosnek oraz pieprz i sól do smaku.
Całość mieszamy, gotujemy pod przykrywką do czasu aż buraki będą miękkie. Nie powinno to trwać dłużej niż 25 minut.
Comments are closed.