Pieczone kotlety z mięsa mielonego z twarogiem. Poznaj nasz przepis a przekonasz się jakie są pyszne.

Pieczone kotlety z mięsa mielonego z twarogiem. Poznaj nasz przepis a przekonasz się jakie są pyszne.

Jeśli masz w domu mielone mięso, spróbuj pieczone klopsy z dodatkiem twarogu zamiast zwykłego steku lub klopsików. Dzięki polepszaczowi mojej mamy z dodatkiem sera są nie tylko pyszne, niskotłuszczowe, ale wyjątkowo delikatne i choć nie smażone, a pieczone w piekarniku, to też bardzo smaczne, a wszystko dzięki twarożkowi !

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 200 gram twarogu
  • czarny pieprz mielony
  • 50 gram bułki tartej
  • 50 mililitrów wody
  • 1 łyżeczka soli

Do sosu

  • 150 gram kwaśnej śmietany
  • 250 mililitrów wrzącej wody
  • 30 gram mąki pszennej
  • 30 gram masła
  • sól
  • czarny pieprz mielony do smaku

Przygotowanie:

Włożyć twarożek do miski i wymieszać mikserem. Dodaj mięso mielone, jajka, sól, przyprawy. Wszystko dobrze miksujemy.

Cebulę i czosnek wymieszać w blenderze i dodać do masy mięsnej. Bułkę tartą włożyć do osobnej miski i wymieszać z wodą. Nasmaruj patelnię olejem. Z przygotowanej masy uformować szpatułką małe kawałki i ułożyć je obok siebie na naczyniu.

Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia wynosi około 30-35 minut. Po włożeniu do piekarnika mamy czas na przygotowanie sosu. Wkładamy masło do garnka i czekamy aż się rozpuści. a gdy to nastąpi mieszamy je z mąką.

Następnie smażymy na małym ogniu przez 2 minuty, po upływie tego czasu zalewamy gorącą wodą. Dodajemy śmietanę, sól, mieszamy trzepaczką i gotujemy przez 4 minuty.  Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami

Smacznego !

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!