Chcesz zaskoczyć swoich bliskich i przyjaciół kawałkiem pysznego ciasta – Ten przepis został stworzony dla Ciebie.

Pyszna szarlotka z kwaśną śmietaną

Szarlotka jest jednym z najbardziej popularnych ciast. Nie zmienia to jednak faktu iż jedząc ją czasami mamy wrażenie, że jemy całkowicie inne ciasto. Dzieje się tak za sprawą tego iż istnieje wiele przepisów na przygotowanie tego wyjątkowego i pysznego deseru. Oto przepis na wyjątkową szarlotkę z kwaśną śmietaną.

Aby przygotować ciasto należy przygotować następujące składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml śmietany,
  • 200 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • jedno opakowanie cukru waniliowego,
  • dwa jajka,
  • 250 g masła,
  • jedno opakowanie proszku do pieczenia,
  • skórka z jednej całej cytryny.

Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia:

  • 1 kg jabłek,
  • szczypta cukru do smaku,
  • jedna łyżeczka cynamonu,
  • kasza manna lub bułka tarta w ilości około dwóch trzech łyżek stołowych,
  • sok z jednej cytryny.

Sposób przygotowania:

Jabłka należy umyć i zetrzeć na tarce, a następnie przełożyć do garnka. Do garnka dosypujemy oba rodzaje cukru i dusimy całość na małym ogniu, aż do momentu gdy jabłka zmiękną. Następnie zmniejszamy moc kuchenki i dodajemy do jabłek sok z cytryny oraz kaszą mannę i cynamon.

Natomiast w przypadku gdy zamiast kaszy manny używamy bułki tartej wcześniej należy ją na suchej patelni podsmażyć. Składniki należy wymieszać. Wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta należy zmieszać natomiast na koniec do składników ciasta dodajemy śmietanę porcjami tak, aby ciasto nie miało zbyt rzadkiej konsystencji.

Ciasto powinno być gładkie. Gdy tak się stanie z ciasta należy uformować kształt bochenka chleba i podzielić na dwie części. Części należy zwinąć w folię i odstawić do lodówki na około 30 minut Natomiast po wyjęciu z lodówki ciasto należy wyciągnąć w folii i rozwałkować.

Pierwszą część rozładowanego ciasta kładziemy na spodzie blachy. Na ciasto wykładamy całość nadzienia z jabłkami, a na koniec całość przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Warto też zwrócić uwagę na to czy nasze jabłka nie są zbyt soczyste. Jeśli tak, należy odcisnąć z nich nadmiar soku.

Ciasto z wierzchu należy ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Po wyjęciu ciasto należy ostudzić i posypać cukrem pudrem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!