Deser wykonany według poniższego przepisu jest nie tylko bardzo smaczny, ale także możliwy do wykonania nawet w 15 minut.

Poszukujesz pomysłu na deser idealny do kawy i herbaty? Poznaj przepis na ten smakołyk bez pieczenia!

Ten wyjątkowy deser z powodzeniem można przygotować w filiżankach, w misce bądź też na blaszce do pieczenia. Wszystko zależy tak naprawdę od osobistych preferencji osoby, która przygotowuje deser. Do zrobienia tego wyjątkowego smakołyku potrzebne będą nam następujące składniki:

  • 300g skondensowanego mleka
  • opakowanie żelatyny
  • 500g śmietanki
  • 150ml wody
  • opcjonalnie maślane ciasteczka
  • kawa do nasączenia ciastek
  • 250ml śmietanki do ubijania (do dekoracji)
  • 200g czekolady (do dekoracji)

Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste. Jeżeli używamy ciastek, musimy wyłożyć nimi miskę bądź blaszkę, w zależności od tego, czego akurat używamy. Ciasteczka należy namoczyć w kawie, choć równie dobrze można to zrobić w kakao bądź w mleku. Wszystko zależy tak naprawdę od tego, na co mamy ochotę.

Następnym krokiem jest przygotowanie kremu. W tym celu należy ubić śmietanę wraz ze skondensowanym mlekiem. W międzyczasie, należy rozpuścić żelatynę w wodzie, oczywiście podgrzewając. Gdy żelatyna się rozpuści, trzeba wymieszać ją ze śmietanowym kremem.

Masę można wyłożyć na ciastka bądź bezpośrednio do miski. Wszystko zależy od tego, czy używamy ciastek, czy też z nich rezygnujemy. Następnym krokiem jest podgrzanie śmietanki na wolnym ogniu i dodanie do niej połamanej czekolady.

Później, należy polać przygotowaną mieszanką deser i można śmiało delektować się jego wyśmienitym smakiem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!