Te domowe gofry z patelni zachwyciły swoim smakiem moich domowników. Tak dobrych jeszcze nie jadłaś.

Na pewno Was też czasem nachodzi ochota na smak lata, jakim są gofry! Nic tak w końcu nie smakuje, jak jedzenie gofra z bitą śmietaną na plaży.

Co jednak jeśli nie mamy gofrownicy? Nic straconego! Dzisiaj przedstawię Wam przepis na gofry, do którego wykonania nie będziemy potrzebować specjalnego sprzętu kuchennego, a jedynie patelnie.

Zacznijmy jednak od początku, do wykonania gofrów na patelni będziemy potrzebować: 

  • 240 gramów masła,
  • 6 łyżek cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • wanilię do smaku.

Przygotowanie gofrów na patelni, może trochę przypominać co poniektórym przyrządzanie naleśników. Na początku utrzyj jajka z z cukrem. Kolejno roztop masło i dodaj je do wcześniej utartych jajek z cukrem. Następnie należy wsypać mąkę oraz dodać wanilię.

Po wymieszaniu wszystkich składników, ciasto powinno uzyskać konsystencję, przypominającą płynne, skondensowane mleko. 

Na suchej, lekko ciepłej patelni, rozłóż jedną łyżkę ciasta i delikatnie rozsmaruj je na całej powierzchni. Gofra smaż po kilka minut, pamiętając o obracaniu ciasta. Po ściągnięciu gofra z patelni, należy od razu zawijać go w rulonik.

Gofry można nadziewać dodatkami, według własnego gustu. Świetnie skomponują się z na przykład z: bitą śmietaną, twarożkiem z jagodami, dżemem, lub kremem cytrynowym. Mam nadzieję że ten smak przeniesie Was do wakacyjnych wspomnień. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!