Wystarczy dodać kilka składników i już mamy gotowe pyszne danie. Poniżej przepis na kurczaka pod kołderką z warzyw.

Mięso na obiad to podstawa, dlatego warto mieć zawsze w lodówce filety z kurczaka, które można szybko i smacznie przyrządzić.

Masz ochotę na nowe danie z kurczakiem? Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne i pełnowartościowe filety z dodatkiem warzyw. Zasmakują wszystkim domownikom nawet niejadkom.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości filety z kurczaka
  • 4 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150 g twardego żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • Olej
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany.

Wykonanie:

Filety z kurczaka opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek pokrój wzdłuż i odetnij wszystkie niechciane części. Kotleciki możesz delikatnie rozbić tłuczkiem.

Oprósz je solą, pieprzem oraz suchym czosnkiem z każdej strony. Przygotuj blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia i przełóż na nią filety.

Cebulę obierz z łupinek i pokrój na krążki, a następnie na ćwiartki. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa wsyp na patelnie z olejem i delikatnie je podsmaż.

Ogórki również zetrzyj na tarce o grubych oczkach i delikatnie je podsmaż. Warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę wymieszaj w osobnym naczyniu, dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

Tak przygotowany farsz połóż na filetach z kurczaka.

Blaszkę przełóż do piekarnika i piecz mięso przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie możesz zetrzeć twardy ser na tarce o grubych oczkach.

Po określonym czasie posyp kurczaka serem i wsadź do piekarnika na kolejne 10 minut.

Danie gotowe, jest soczyste i delikatne. Możesz je podać z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem. Jeżeli lubisz możesz przygotować sos czosnkowy, który będzie świetnym dodatkiem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!