Ptasie mleczko – szybki deser bez pieczenia. Niebiańska rozkosz. Łatwe w przygotowaniu.

Ciasto jest nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale również nie wymaga piekarnika. A jak smakuje!

Jak przystało na ,,Ptasie Mleczko” – niebiańsko!

Składniki:

  • 4 białka jaj
  • 260 ml + 4 łyżki stołowe wody
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 12 g żelatyny
  • 50 g masła
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Do wody wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj, by się rozpuściła bez grudek. W małym rondelku wsyp cukier i dodaj 4 łyżki wody. Lekko podgrzewając przez kwadrans rozpuść cukier, aż nabierze konsystencji syropu.

Za pomocą miksera ubijaj białka, a jak nabiorą puszystości dodaj kwasek i przestudzony syrop. Żelatynę lekko podgrzej na małym ogniu i wlewaj ciepłą, lecz nie gorącą do ubijanych białek (stopniowo).

Czekoladę rozpuść razem z masłem, np. w kąpieli wodnej. Przelej do formy na ciasto, lekko ostudź, a potem schłodź w lodówce (15 min). Wyjmij i wylej białą masę. Włóż ciasto do lodówki na parę godzin, by stężało.

Przed podaniem ciasta, wyjmij je z formy górą do dołu, tak by czekolada była na górze. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!