Smakują niesamowicie. Jest to sekretna sztuczka szefa kuchni, dzięki której można przyrządzić soczyste żeberka z sosem czosnkowym.

Żeberka czosnkowe z pyszną marynatą

Do przygotowania żeberek potrzebne są następujące składniki:

  • 1200 g żeberek wieprzowych,
  • 100 g musu jabłkowego,
  • 100 g ketchupu domowej roboty.
  • 3 do 4 łyżek stołowych sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 kg brązowego cukru
  • Sok z połowy limonki.

Najpierw połącz w średniej misce ketchup domowej roboty i przecier jabłkowy. Dobrze wymieszać. Dodaj do mieszanki cały cukier, sos sojowy i sok z połowy cytryny.

Dobrze połączyć składniki. Następnie umieścić żeberka w dużej misce. Na wierzchu zalać marynatą. Umieścić wszystko w pojemniku i przykryć folią spożywczą. Pozostawić marynatę na 30 minut. Gdy marynata się wymiesza, ułożyć żeberka na blasze do pieczenia i przykryć folią aluminiową lub folią do pieczenia.

Po przykryciu marynatą piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Wyjąć folię z piekarnika. Zdjąć folię i ponownie wstawić całość do piekarnika na 30-40 minut. Piec żeberka do momentu uzyskania złocistobrązowego koloru. Żeberka można pokroić w plastry i podawać.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!