To najsmaczniejsze danie, jakie znam: cukinia z kurczakiem, serem i pomidorami. Hit w mojej kuchni

Pieczona cukinia z kurczakiem i pomidorami.

To przepis na pyszne i oryginalne danie, które świetnie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Przepisy na dania z cukinii są oryginalne i niepowtarzalne.

Do wykonania przepisu z cukinii potrzebne są następujące składniki:

  • 1,5 kg cukinii
  • 1 łyżeczka soli
  • 45 ml oleju roślinnego
  • Pieprz mielony: Do smaku
  • Czarny pieprz: Do smaku
  • Tymianek: Do smaku.

Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia

  • 700 g kurczaka
  • Jedna cała cebula
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • W zależności od wielkości papryki, może ich być od dwóch do trzech.
  • dwa pomidory,
  • 4 do 5 łyżeczek olejów roślinnych
  • jedna łyżeczka soli
  • jedna łyżeczka czerwonego pieprzu
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • łyżeczka tymianku

Składniki potrzebne do przygotowania sosu

  • Niewielka ilość koncentratu pomidorowego
  • 100 ml wody
  • W zestawie znajdują się również trzy pomidory i 80 g sera cheddar.

Sposób przygotowania:

Najpierw umyj cukinie, a następnie odetnij końce. Następnie przekrój cukinię na pół wzdłuż. Cukinie można pokroić na grubsze kawałki. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej krążki cukinii.

Następnie przygotuj mieszankę oleju i przypraw, a następnie rozprowadź ją na każdym plastrze cukinii. Piec na blasze w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut.

W międzyczasie drobno posiekaj czosnek, cebulę i paprykę. Umyj pomidory i pokrój je na małe kawałki. Pierś z kurczaka również możesz pokroić na mniejsze kawałki. Następnie na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Gdy cebula się podsmaży, dodać pokrojoną paprykę i smażyć razem.

Następnie dodać na patelnię kurczaka i dalej smażyć. Od czasu do czasu mieszać. Następnie dodać pokrojone pomidory i sól. Wszystko dobrze wymieszać, a następnie wyłączyć ogień.

Wyjąć cukinie z piekarnika. Za pomocą łyżki delikatnie zrobić małe dziurki w każdym okrągłym plasterku. W zagłębienia należy włożyć nadzienie z patelni. Na każdej faszerowanej cukinii należy położyć plasterek pomidora.

Polać cukinię sosem pomidorowym. Zapiekać całe danie w piekarniku w temperaturze 200°C przez 30 minut. Po upływie wyznaczonego czasu można wszystko zjeść.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!