Rewelacyjny przepis. Wszystkim zasmakuje wyjątkowe ciasto z przepisu mojej cioci.

Ciasto cioci to kolejny hit wśród ciast.

Nie należy do trudnych w przygotowaniu, a z kawką smakuje niesamowicie. Zachwyci każdego gościa, który będzie miał okazję go skosztować.

Ciasto przygotujemy z następujących składników:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mleka
  • 8 łyżek mąki
  • 100 g rodzynek
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Całe jajka ubijamy z cukrem do uzyskania gładkiej, pulchnej masy, następnie dodajemy olej i mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem. Aby masa nie opadła dobrze jest delikatnymi ruchami łyżki połączyć składniki.

Na koniec dodajemy rodzynki i całość wylewamy na wyłożoną pergaminem blachę. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. Przystępujemy teraz do wykonania masy, do której potrzebujemy:

  • 300 g mascarpone
  • 100 ml bitej śmietany lub ubitej śmietanki 30%
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka z cytryny

Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy po łyżce mascarpone, tak by uzyskać gładką masę. Następnie dodajemy ubitą wcześniej śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką, doprowadzając do połączenia składników.

Pod koniec mieszania dodajemy skórkę z cytryny. Na ostygnięte ciasto nakładamy równomiernie krem i polewamy polewą.

Składniki polewy:

  • 100 g czekolady
  • 3 łyżki mleka

Do rozpuszczonej czekolady dodajemy mleko. Łączymy mieszając. Jak polewa ostygnie dekorujemy nią ciasto i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!