Ciasto owocowe – przygotujesz w 10 min i do piekarnika. Dla leniwych gospodyń. Super smak.

Masz czasami ochotę na coś słodkiego, ale brakuje ci pomysłów? A może wszystkie dotychczasowe ciasta się już znudziły?

To już nie problem! Proste ciasto, wykonasz w kilka chwil, a dodatkowo nigdy się nie znudzi. Do wykonania możesz użyć dowolnych owoców lub nawet mieszać je, jest to uniwersalny składnik.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 4 jajka kurze
  • 180 g cukru
  • 75 ml oleju roślinnego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • sól
  • 600 g dowolnych owoców

Sposób przygotowania:

Wbij jajka do miski, wsyp szczyptę soli oraz cukier. Utrzyj składniki trzepaczką. Następnie wlej ciepłe mleko i olej oraz wymieszaj. Wsyp proszek do pieczenia do mąki i najlepiej przez sitko dodawaj porcjami do mokrych składników. Na koniec zagnieć dobrze ciasto.

Blaszkę do pieczenia (tortownica – 24 cm) wyłóż pergaminem i przełóż przygotowane ciasto. Owoce pokrojone na małe kawałki i umieść w cieście. Posyp z wierzchu cukrem.

Ciasto piecze się ok. 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia. Podawać możemy np. z lodami.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!