Przepis idealny, wychodzi zawsze świetnie. Szybkie domowe ciasto drożdżowe z lodówki.

Idealne ciasto drożdżowe to prawdziwa misja dla każdej gospodyni domu. Właściwa decyzja dotycząca odpowiedniej ilości składników to tylko pierwszy krok, potem trwa oczekiwanie aż ciasto wyrośnie i zwiększy swą objętość.

Wiadomo, że nie każdy ma czas na eksperymenty i szukanie złotego środka. Przygotowałam dla ciebie prawdziwie uniwersalny przepis, dzięki któremu twoje drożdżowe wypieki będą gotowe jeszcze szybciej niż zwykle!

Wyjmij ciasto z lodówki, dodaj ulubione dodatki i upiecz. To takie proste!

To ciasto nie wymaga oczekiwania aż urośnie w ciepłym miejscu. Wymieszaj tylko składniki i zagnieć mięciutkie ciasto. Włóż je do zwykłej torby i umieść w lodówce. Zimne miejsce nie przeszkodzi twojemu ciastu aby tak wyrosło!

Potrzebne składniki:

  • 50g drożdży;
  • 700-750g mąki pszennej;
  • 350ml mleka;
  • 2 łyżki cukru;
  • 100g margaryny;
  • 2 jajka;
  • szczypta soli.

Przygotowanie

Zagrzej mleko i rozpuść w nim drożdże. Dodaj płynną margarynę oraz jajka, cukier i sól.

Wszystko razem dokładnie wymieszaj do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Mąkę dodawaj porcjami cały czas mieszając.

Zagnieć ciasto i umieść je w plastikowej torbie. Następnie wstaw je do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Po upływie 2h twoje ciasto jest gotowe. Możesz upiec dowolne danie. Np. słodkie ciasto z rodzynkami, bądź puszyste bułeczki. Ciasto może być przechowywane w lodówce do tygodnia.

Od dziś niespodziewani goście to nie problem! Zawsze w lodówce może czekać na ciebie awaryjne ciasto drożdżowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!