Nie trzeba kupować sklepowych ciasteczek z dżemem. Te ciasteczka z dżemem są obłędnie pyszne.

Jesteście fanami słodkich przekąsek, ale wolelibyście uniknąć kupowania sklepowych wersji? Martwisz się o zdrowie swoich ciasteczek i o to, jakie są ich składniki?

Dzięki temu przepisowi przygotujesz pyszne ciasteczka z dżemem. Te ciasteczka nie są dostępne w sklepach. Dowiedz się, czego potrzebujesz, a potem zaskocz swoją rodzinę, piekąc domowe smakołyki!

Składniki na ciasteczka

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 120 g masła
  • 125 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g ulubionego dżemu (mój ulubiony to truskawkowy)
  • 10 g cukru waniliowego
  • skórka pomarańczowa
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto należy wyjąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Wanilinę, białko, skórkę pomarańczową i kwaśną śmietanę wymieszać razem, gdy ciasto będzie już miękkie. Dodaj do miski mąkę. Teraz należy zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto należy podzielić na dwie części. Zawiń kawałki w folię clingową i wstaw do lodówki na 30 minut.

Po upływie pół godziny weź połowę ciasta i rozwałkuj je na kształt prostokąta. Następnie pokrój na paski o szerokości 7 cm. Na brzegach każdego prostokąta ciasta ułożyć trochę dżemu i zwinąć. Podziel długi kawałek ciasta na pół, dzięki czemu uzyskasz mniejsze kostki. Powtórz czynność z pozostałym ciastem.

Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym, a następnie ułóż na niej ciasteczka. Piecz ciastka przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Posyp ciasteczka cukrem pudrem, aby cieszyć się smaczną przekąską. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!